
Cum să creşti valoarea timpului tău
Una dintre cele mai mari greşeli pe care le facem în viaţă este utilizarea slabă a timpului nostru.
Este adevărat că mulţi dintre noi avem locuri de muncă şi anagajamente, dar modul în care alegem să ne petrecem acest timp, precum şi timpul nostru liber joacă un rol important în atingerea sentimentului de împlinire .
Unii oameni şi-au creat diverse obiective în speranţa de a obţine mai multă plăcere, alţii aleg să găsească ceva de care să se bucure, iar unii aleg să lenevească în jurul încercării de a umple golul de timp cu distracţii de moment.
La fel cum încercările de a umple golul de timp nu ne ajută să fim fericiţi, şi crearea de obiective fără un scop şi sentiment de împlinire este doar o altă soluţie care nu duce către fericire. Plăcerea noastră începe să seestompeze atunci când ne pierdem contactul cu simţul de împlinire , creştere şi aventură.
Unul dintre primele lucruri pe care avem nevoie să le conştientizăm este modul în care alegem să ne umplem timpul nostru liber: cu activităţi pentru a elimina doar plictiseala sau folosim acele momente pentru activităţi carene vor ajută să devenim mai buni, să atingem noi experienţe, să ne extindem cunoştinţele noastre şi să găsim împlinirea emoţională.
Doar pentru că alegi să-ţi petreaci timpul făcând ceea ce îţi da un sentiment de împlinire nu înseamnă îţi pasă mai puţin de relaţiile tale, înseamnă însă că ştii să îţi evaluezi timpul şi să îţi alegi priorităţile. Aşa că alege să ai în jurul tău oameni cu valori şi obiective similare, scopuri şi interese comune.
Prin eliminarea activităţilor care îţi iau mult timp şi îţi dau puţin la schimb îţi creşte nivelul de energie şi capacitatea de a gestiona sarcinile mai bine .
Concentrează-te pe acele câteva lucruri care contează cu adevărat pentru tine și elimină treptat restul. Scapă de activităţile si şi concentrează-te pe activităţile care aduc un plus de valoare.
Creșterea nivelul de împlinire este o practică .
Nu încerca o schimbare radicală într-un timp scurt. Este vorba despre o creștere constantă. Dacă este nevoie de un an pentru a înlocui obiceiurile proaste, priveşte-l ca pe un timp câştigat.
Începe să investeşti 10-15 minute pe zi în care să faci ceva ce îţi place, creeaza un obicei și apoi încet și constant crește timpul pe care îl dedici activităţilor de dezvoltare. O dată ce o activitate devine un obicei, concentrează-te pe o nouă activitate şi repetă procesul. Ideea este să filtrezi activităţile care consumă mult timp si nu oferă nimic in schimb.
Nu îţi seta obiective şi activităţi doar pentru a evita plictiseala, alege activităţi care crezi că te vor face să te simţi mai împlinit. Cele mai bune activităţi sunt cele care te ajută să te dezvolţi şi îţi vor aduce realizări pe plan personal şi profesional.
Atingerea unui echilibru între obiectivele pe termen lung şi activităţile dezirabile pe o perioada scurtă de timp este cel mai eficient mod de a creşte satisfacţia şi împlinirea personală.