
Şase sfaturi pentru atingerea echilibrului
În zilele noastre, echilibrul muncă-viaţă personală poate părea ca ceva imposibil de atins. Temerile legate de pierderea locului de muncă ne stimulează să petrecem mai multe ore la birou. De fapt, un enorm procent de 94% dintre profesionişti lucrează raportat la programul de lucru cu mai mult de 50 de ore în plus pe săptămâna şi aproape jumătate dintre ei au declarat că au lucrat mai mult de 65 de ore pe săptămâna într-un studiu Harvard Business School. Experţii sunt de acord : stresul, activităţile din ziua de lucru care nu se mai termină sunt dăunătoare. Se pot strica relaţiile de familie, prietenii, sănătate şi starea de fericire generală.
Echilibru între viaţă profesională şi cea personală înseamnă ceva diferit pentru fiecare individ, dar aici găseşti sfaturi oferite de experţi pentru acţiuni care să te ajute să găseşti echilibrul care este potrivit pentru tine.
1. Drumul spre perfecţionism
O mulţime de indivizi dezvoltă tendinţe perfectioniste la o vârstă fragedă, atunci când cererile pentru timpul lor sunt limitate la şcoală, hobby-uri şi poate o slujbă după şcoală. Este mai uşor să se menţină acest obicei perfecţionist la un copil, dar pe măsură ce cresc, viaţa devine mai complicată. Pe măsură ce se dezvoltă la locul de muncă şi familia e in creştere, responsabilităţile sunt tot mai multe şi mai mari. Perfecţionismul este un obicei care poate deveni distructiv, spune antrenorul executiv Marilyn Puder – York, care a scris “Ghid de supravieţuire la birou”. Cheia pentru a evita distrugerea este de a renunţa la ideea de perfecţionism, spune Puder – York. Sănătos este să depui eforturi pentru excelenţă în ceea ce îţi propui, nu pentru atingerea perfecţiunii.
2. Deconectează-te
Prin programe care ne fac munca mai uşoară, tehnologia a ajutat vieţile noastre în mai multe moduri. Dar a creat, de asemenea, aşteptările de accesibilitate constantă. Ziua de lucru nu pare să se încheie. „Sunt momente când trebuie să închizi telefonul şi să te bucuri de moment”, spune Robert Brooks, un profesor de psihologie la Harvard Medical School şi co-autor al cărţii “Puterea elasticităţii: realizarea echilibrului, încrederea şi puterea personală în viaţa ta”. Brooks spune că notificările primite pe telefon întrerup timpul liber şi injectează un curent subteran de stres în sistemul de viaţă. Brooks te sfătuieşte să nu trimiţi e-mailuri de muncă în timp ce stai cu familia. Cei care nu reacţionează la actualizări de la locul de muncă vor dezvolta un obicei mai puternic de rezistenţă. „Oameni rezistenţi au un sentiment mai mare de control asupra vieţii lor”, spune Brooks, în timp ce oamenii cu mai puţină putere de control sunt mai predispusi la stres.
3. Exerciţii şi meditaţie
Chiar şi atunci când suntem ocupaţi, ne facem timp pentru lucrurile vitale din viaţă. Mâncăm, mergem la baie, dormim. Şi totuşi una dintre nevoile noastre cele mai importante – exerciţiile fizice – este adesea prima la care renunţăm când avem programul încărcat. Exerciţiul este un reductor eficace de stres. Prin exerciţii fizice se pompează endorfine în tot corpul, care ne ajută să atingem o stare de bine. Puder-York recomandă dedicarea de puţin timp în fiecare săptămâna pentru a auto-îngrijire, fie că este vorba de exerciţiu, yoga sau meditaţie. Şi dacă sunteţi cu adevărat presat de timp, începeţi cu mici exerciţii de respiraţie profundă în timp ce va îndreptaţi spre birou, o sesiune rapidă de cinci minute de meditaţie dimineaţă şi seară, sau înlocuirea consumul de alcool cu o formă mai sănătoasă de reducere a stresului. ”Când vorbesc despre echilibru, nu totul trebuie să fie completarea şi realizarea unei sarcini, aceasta include de asemenea şi auto-îngrijire, astfel încât corpul, mintea şi sufletul să fie actualizate”, spune Puder-York.
4. Limitează activităţile şi oamenii prin care pierzi timp
În primul rând, e important să identifici ceea ce este cel mai important în viaţa ta. Această listă va fi diferită pentru fiecare, aşa că asigură-te că reflectezi cu adevărat asupra priorităţilor tale, nu ale altcuiva. Apoi, trage limite ferme, astfel încât să poţi dedica timp de calitate pentru aceste activităţi şi persoane prioritare. De acolo, va fi mai uşor pentru a determina ceea ce trebuie eleminat din programul tău. Dacă e-mailul sau navigarea pe internet te trimite într-o spirală în care mai mult pierzi timp, stabileşte-ţi reguli pentru a te menţine în activitate. Această poate însemna oprirea notificărilor pe telefon şi să răspunzi la e-mailuri în perioadele limitate în fiecare zi. Şi dacă găseşti timp pe care îl pierzi cu persoane mai puţin constructive, caută modalităţi de a limita diplomatic aceste interacţiuni. Încolţit în fiecare dimineaţă de vorbăreţi la birou? Retrage-te politicis. Băuturi cu gaşcă de lucru cu o noapte înainte de o zi plină, importantă? Retrage-te şi caută să ai un somn bun. Concentrează-te pe oamenii şi activităţile de unde obţii cele mai multe recompense.
5. Schimbă modul în care ţi-ai structurat viaţa
Analizează-ţi puţin viaţa şi întreabă-te: Ce schimbări ai putea face pentru o viaţă mai uşoară? Puder-York îşi aminteşte întâlnirea cu o femeie executiv senior, care, timp de 20 de ani de căsătorie, a aranjat masa pentru soţul ei în fiecare noapte. Cu o funcţie importantă şi cu multe exigenţe la locul de muncă, cumpărăturile şi pregătirea mesei în fiecare zi au adăugat prea mult stres în viaţa ei. „Răspunsul meu pentru ea a fost:” Poate e timpul să îţi schimbi obiceiul, „”, îşi aminteşte Puder-York. Executivul a fost îngrijorat că soţul ei ar putea fi supărat, dar Puder-York a insistat că, în cazul în care ea vrea să reducă stresul, această schimbare structurală ar putea realiza asta. Deci, în loc de a încerca să faci totul, concentrează-te pe activităţile care îţi aduc un plus de valoare şi de plăcere. Deleagă sau externalizează orice altceva. Delegarea poate fi o situaţie “win-win”, spune Stewart Friedman, profesor de management la Universitatea din Pennsylvania Wharton School şi autor al cărţii:”Competenţe pentru integrarea în muncă şi în viaţă”. Friedman recomandă să vorbiţi cu „actorii-cheie” în diferite domenii ale vieţii dumneavoastră, care ar putea include angajaţii sau colegii de la locul de muncă, soţul sau partenerul în viaţă personală.
6. Începe să construieşti cu paşi mici
Am fost acolo : dietele nereuşite , rezoluţiile de Anul Nou ne fac să uităm de noi până în februarie. Acelaşi lucru se întâmplă cu echilibrul viaţă profesională- viaţă personală, atunci când începem mult prea repede, spune Brooks. Mulţi dintre clienţii săi care sunt dependenti de muncă se angajează la schimbări drastice: reducerea orelor de la 80 de ore pe săptămâna la 40 , încep să alerge de la zero mile pe zi la cinci mile pe zi. Este o reţeta pentru eşec, spune Brooks. Când un client, care a lipsit întotdeauna de la cină familiei sale, a promis să înceapă participa la mesele familiei, Brooks i-a cerut să înceapă cu paşi mici. Deci, el a început cu o seară pe săptămâna, că apoi să ajungă la două sau trei mese pe săptămâna.