
Zece emoţii pozitive
Acordând atenţie emoţiilor pozitive putem reduce impactul situaţiilor stresante.
S-ar putea să nu crezi că îndreptarea atenţiei spre emoţii are o mare legătură cu locul de muncă, dar unele studii de cercetare au arătat cum culturi de lucru negative pot afecta funcţionarea şi sănătatea familiilor conectate la angajaţi. Cu alte cuvinte, stresul şi negativitatea pe care le absorbi la birou se răsfrâng asupra relaţiilor de familie.
Într-un articol din Harvard Business Review, efectul a fost descries astfel: „Un organism de cercetare confirmă faptul că angajaţii cu experienţe stresante la locul de muncă afectează funcţionarea şi bunăstarea membrilor familiei ,chiar pot afecta performanţa copiilor la şcoală. Acest lanţ se poate desfăşura după cum urmează: un manager care crede că cea mai bună modalitate de a gestiona angajaţii este de a exercita mereu presiune face în mod obişnuit cereri nerezonabile, îşi confruntă în mod public angajaţii, oferă puţin feedback pozitiv şi puţine informaţii. Aceste comportamente cauzează stres în rândul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea. Când vin acasă de la locul de muncă pe timp de noapte, angajaţii sunt mai susceptibili să afişeze furie şi nerăbdare. Partenerilor lor le creşte de asemenea nivelul de stres şi calitatea relaţiilor scade.”
Stresul, furia sau frustrarea resimţită de un adult la locul de muncă poate avea un impact chiar şi asupra copiilor, pentru că le lipseşte siguranţa în propria familie şi aşa ar putea alege să se îndepărteze de unul sau de ambii părinţi. Astfel se ajunge la mai puţină apropiere şi comunicare în familie.
Putem alege să ne concentrăm pe emoţii pozitive. Psihologul şi cercetătorul Barbara Frederickson a creat şi a extins teoria care descrie modul în care concentrarea pe emoţii pozitive ne poate face fericiţi. Ideea este că, atunci când ne focusam asupra lor, ele pot fi extinse şi consolidate. Deci, dacă ne confruntăm cu turbulenţe emoţionale, stres sau un sentiment de instabilitate care ne influenţează relaţiile cu colegii, familia şi prietenii în mod negativ , cea mai bună alegere este să punem accentul pe aceste emoţii pozitive. Chiar şi în timpul celor mai dificile situaţii există acelaşi potenţial de a experimenta aceste emoţii, deşi gândurile noastre pot indică că nu există nicio astfel de şansă. De exemplu, starea de bine nu trebuie să provină din izolarea sinelui de stres, ci prin meditaţie, somn suficient, reducerea cafeinei, exerciţiile fizice, relaţii sociale strânse şi alte activităţi similare, în scopul de a avea experienţe pozitive în mijlocul haosului.
Cele mai comune zece emoţii pozitive sunt:
• Iubirea
• Liniştea
• Iertarea
• Admiraţia
• Bucuria
• Interesul
• Speranţa
• Respect faţă de sine
• Amuzamentul
• Inspiraţia